2021. július 22., csütörtök

Párolgás-2

 

Párolgás - folytatás

 

Kedves Olvasó!

 

Korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a párolgás folyamatával. Most ezzel kapcsolatban szeretnék pár további kísérletet és ehhez kapcsolódóan pár érdekességet is bemutatni, sőt bátorkodom egy „releváns” viccet is megemlíteni J

 

 

(Fizika 7. - V. Hőmérséklet, halmazállapot - 4. A párolgás (nkp.hu))

 

1 és 5. kísérlet:

Magyarázat: a párolgás sebessége függ az anyagi minőségtől illetve a párolgás hőelvonással jár (azaz endoterm folyamat), így a folyamat lehűti a környezetét.

Megjegyzés: mivel az anyagok párolgása nem egyforma sebességű, ezért mindenképp érdemes odafigyelni a gyorsan párolgó, úgynevezett illékony folyadékok tárolására, azaz érdemes ezeket jól záródó edényben tartani. Ilyen oldószerek például a benzin, az aceton, ami például a körömlakk lemosóban található, és az etanol, ami hétköznapi nevén az „alkohol”, ezért is érdemes egy magas alkoholtartalmú pálinkát zárt üvegben tartani. Bár megjegyzendő, hogy egy jól sikerült pálinka üvegből történő gyanúsan gyors fogyása nem minden esetben írható csak a párolgási folyamat számlájára…

Megjegyzés 2: a kánikulában egy kis hűsölést jelenthet, ha befekszel a szárítón felsorakoztatott vizes, éppen száradó ruháid alá ;)

 

(Fizika 7. - V. Hőmérséklet, halmazállapot - 4. A párolgás (nkp.hu))


2. kísérlet:

Magyarázat: a párolgás sebessége függ a hőmérséklettől, hiszen magasabb hőmérsékleten a folyadék molekulái könnyebben ki tudnak lépni a gőzfázisba.

Megjegyzés: nem véletlen, hogy a napon gyorsabban megszáradunk egy medenceparti után, mintha az árnyékban „fagyoskodnánk”, ahogy az sem véletlen, hogyha a szoba száraz levegőjét szeretnénk egy kicsit nagyobb páratartalmúvá tenni, akkor forró vizet érdemes kitenni párologtatni. (Természetesen ebben az esetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy az égési sérüléseket elkerüljük!)

 

(Fizika 7. - V. Hőmérséklet, halmazállapot - 4. A párolgás (nkp.hu))

 

3. kísérlet:

Magyarázat: a párolgás sebessége függ attól, hogy mennyi a folyadék molekuláinak száma a folyadék feletti légtérben. Ha a légtér sok ilyen molekulát tartalmaz, akkor a párolgás sebessége lassabb lesz. Azonban ha a közel telített gőzteret lefúvatjuk a folyadék fölül, akkor a párolgás sebessége ismét gyorsabb lehet.

Megjegyzés: ez a lefúvatás a mindennapokban megtörténhet például legyezővel vagy szoba ventillátorral, számos ipari berendezésben is használják ezt a módszert a párolgás (és így a száradás) gyorsítására, és például a szabadba kiterített ruha is gyorsabban szárad, ha szeles az idő.

Megjegyzés 2: a szervezetünk úgy hűti magát, hogy izzadunk és ennek párolgása hőt von el a bőrünkről, aminek sebessége gyorsabb, ha erősebb a szél.

Ide kapcsolódik a következő vicc is: Ali tevegel a sivatagban, szakad róla a víz. Hirtelen elsuhan mellette egy biciklista. Ali utána kiált: „Hé, barátom! Hogy tudsz ilyen rettenetes hőségben tekerni?” „Tudod, ha gyorsan megyek, hűt a menetszél.”, mondja a biciklis. Ali elgondolkodik a dolgon, majd hajszolni kezdi a tevéjét. Rohan, rohan a teve, míg nem bírja tovább, összerogy és megdöglik. Ali leszáll és csalódottan rugdalja az élettelen állatot: „Na, mi van teve ? Megfagytál?”]

 

(Fizika 7. - V. Hőmérséklet, halmazállapot - 4. A párolgás (nkp.hu))

 

4. kísérlet:

Magyarázat: a párolgás sebessége függ attól, hogy mekkora az a felület (határfelület a folyadék és gázfázis között), ahol a folyadékmolekuláknak lehetősége van átlépni a gőzfázisba.

Megjegyzés: tehát a párolgás sebessége és így a száradás folyamata gyorsítható, ha megnöveljük a folyadék határfelületét. Ez a jelenség figyelhető meg, ha például kiteregetjük a kimosott ruháinkat ahelyett, hogy egy csomóba összegyűrve várnánk a csodát (azaz a száradást).

 

A bemutatásra került kísérletek és a saját mindennapi tapasztalataink alapján összegezhetjük, hogy a párolgás sebessége a következő tényezőktől függ:

-  az anyagi minőségtől (az illékonyabb anyag gyorsabban párolog)
-  a folyadék hőmérsékletétől (a magasabb hőmérsékletű folyadék gyorsabban párolog)
-  a hőmérsékletkülönbségtől (azonos hőmérsékletű folyadék esetén melegebb levegőben gyorsabb a párolgás)

-  a levegő páratartalmától (minél kisebb a levegő páratartalma, azaz minél „szárazabb” a levegő, annál gyorsabb a párolgás)

-  a párolgó felület nagyságától (minél nagyobb a határfelület, annál gyorsabb a párolgás)

 

És egy kis útravaló feladvány zárásnak: az eddigiek figyelembe véve a kedvenc nyári gyümölcsünket (nekem a meggy J ) hogyan lehet a leghatékonyabban aszalni? J

 

 

Üdvözlettel: Ildi

 

Kontakt: ildiko.toth@chem.u-szeged.hu

 

A bejegyzés a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának támogatásával készült.

 

Írok