Kedves Olvasó!
A korábbi bejegyzéseimben már sokat olvashattál a párolgás
folyamatáról illetve a szilárd anyagok folyadékokkal történő nedvesítéséről. Ha
esetleg lemaradtál ezekről, kellemes és hasznos böngészést kívánok a blogomhoz J
A következőekben a folyadékok pár alapvető tulajdonságáról,
illetve a kísérleti munkám szempontjából is releváns oldószerekről olvashatsz
ismeretterjesztő bejegyzéseket, melyeket konzultáció keretében tanár szakos
hallgatók készítettek.
Üdvözlettel:
Tóth Ildi
Kontakt: ildiko.toth@chem.u-szeged.hu
21_Etanol-1
Etanol, avagy „Nemcsak öl és butít, de még nyomorba se dönt...”
Kedves Olvasók!
Ebben
a bejegyzésben egy olyan anyagot szeretnék bemutatni nektek, ami gyakorlatilag
egyidős az emberiség történetével. Az ókorban egyik élettani hatásának még egy
istent is szenteltek, aki Dionüszosz
névre hallgatott. Jogosan merülhet fel a kérdés az évek távlatából, hogy ki is
lehet ez a görög nevű figura. Segítek! Még gyermekkorában kitalálta, hogy a
szőlőből bor készíthető. Értett a mezőgazdasághoz, és még a színjátszás egyik
pártfogója is. Ő nem más, mint a bor és a mámor istene.
És ha már a mámornál tartunk… Nem kérdés, hogy melyik anyag jut mindannyiunk eszébe elsőként erről a szóról. Bizony, jól gondolod: az alkohol. Ez a megnevezés azonban nagyon sok vegyületet takar. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor onnan kell induljunk, hogy a természetben nagyon sok olyan vegyület van, ami szén- és hidrogénatomokon kívül oxigénatomot (atomokat) is tartalmaz. Ez az oxigénatom különböző módokon épülhet be egy molekulába, így eltérő anyagokat eredményezve. Az egyik lehetséges mód, amikor a már emlegetett oxigénatom egyik kötésével egy hidrogénatomhoz, a másikkal pedig egy szénatomhoz kapcsolódik. Az így létrejött molekularészletet (funkcióscsoportot) hidroxilcsoportnak hívjuk.
Az etanol szerkezeti képlete
Ha
ez a hidroxilcsoport egy olyan molekulához kapcsolódik, amelyben nincs
többszörös kötés (egy vonalka van minden betű között a molekula rajzán), akkor alkoholokról beszélünk. Látható tehát,
hogy ez az elnevezés nagyon sok molekulát jelenthet. A hétköznapi
szóhasználatban, amikor valaki az alkoholt emlegeti, az szinte biztos, hogy az
első ábrán lerajzolt etanolról, vagy
leánykori nevén etil-alkoholról
beszél.
A
bejegyzés írása közben eszembe jut egyik kedvenc természetfilmem - a Sivatagi show - ikonikus jelenete, ami
azt mutatja be, hogy az afrikai állatok hogyan kerülnek - hát, hogy is mondjam…
- kissé szalonspicces állapotba az érett és már erjedésnek induló
gyümölcsöktől. Ha nem ismered ezt a jelenetet, itt megtekintheted: https://www.youtube.com/watch?v=Ha9wLl11a7g
Ezzel
az írással szeretném nektek megmutatni, hogy milyen sokoldalú anyag is az
etil-alkohol és hogy sokkal többre hivatott annál, minthogy a szombat esti
összejöveteleink állandó vendége legyen.
Az
etanol előállításának egyik módja
felől nyugodtan kérdezzétek meg idősebb rokonaitokat, ők biztosan tudni fogják.
Azért egy pár mondatban én is leírom nektek. Ezt a folyamatot alkoholos (szeszes) erjedésnek hívjuk.
Ennek során a magas cukortartalmú gyümölcsökből (pl. szőlő, kukorica, burgonya)
a levegőben lévő élesztőgombák segítségével képződik az etil-alkohol. Bármi is
legyen a kiindulási anyag (bármit is szedjen össze papa a hátsó kertben a
cefréhez), minden esetben a szőlőcukor fog átalakulni etanollá a gombák
enzimeinek segítségével. Hogy ez miért jó a gombáknak? Nos, ők a cukor
felhasználásával energiát termelnek maguknak (mint mi, amikor egy vizsga előtt
egy fél zacskó szőlőcukorkát szopogatunk el). A folyamat végén maximum 15-18
térfogatszázalékos (V/V%) vizes etil-alkohol oldat állítható elő, hiszen az
ennél töményebb oldat a gombák pusztulásához vezet.
Az
iparban is állítanak elő etanolt, de
ott arra nincs idő, hogy kivárják, mire a gombák elvégzik dolgukat, így
valamilyen gyorsabb megoldást kell használni. Az eljárás pofonegyszerű: fognak
egy már régebben előállított kiindulási anyagot - jelen esetben az etilént - és
vízzel egyesítik. Ezt vízaddíciónak hívjuk.
Az etén vízaddíciója
Az
etanol egy színtelen, a víznél kisebb
sűrűségű kellemes illatú (ízlések és pofonok...) folyadék. Vízzel és a vízben nem oldódó (úgynevezett apoláris)
anyagokkal is kitűnően elegyedik. Ennek következtében kitűnő oldószer.
Ugye milyen kis ügyes egy molekula? Naná! Minderre szerkezete teszi képessé,
ugyanis az a része, ami csak szénből és hidrogénből áll (szénhidrogéncsoport),
az apoláris anyagokkal tud kölcsönhatásba lépni, míg a hidroxilcsoport (-OH) a
vízhez hasonló oldódási tulajdonságot mutató anyagokkal lép kapcsolatba. Nagy
mennyiségű etanolt használ oldószerként a lakkipar, az illatszeripar és a
kozmetikai ipar is.
Az etanol
És
most jön a kémia látványosabb része. Mi történne, ha meggyújtanánk ezt az
anyagot? Miért ne! Ha az etanolt elégetjük, kékes lánggal ég, ami szerintem nagyon szép. Mindeközben nagy hő
fejlődik. Bizonyára emlékeztek kémia órákról a borszeszégőnek nevezett alkalmatosságra. Milyen érdekes, hogy
amikor meggyújtjuk a kanócot az nem ég el azonnal, nem? Ennek oka, hogy a
borszesz vizet is tartalmaz, valamint, hogy az égés során víz is keletkezik,
ami szintén védi a kanóc épségét.
A borszeszégő
Az
etanol energiaforrásként is kiválóan alkalmazható. Gondoljunk csak a
benzin mellett használható bioetanolra.
Magas keményítő- és cellulóztartalmú úgynevezett „energianövényekből”
(kukorica, burgonya fű-és szalmafélék) kémiai átalakítással etil-alkohol
nyerhető. Az így nyert alkoholt benzinnel keverik és a robbanómotorok
üzemanyagaként használják. A jelenlegi motorokban 50-50%-os elegyet használnak,
de már van olyan autó is, ami 85%-os bioetanollal is képes működni. Az így
üzemeltetett járművek kevésbé szennyezik a környezetet, mint a tisztán
benzinüzeműek, egyszerűen azért, mert kevesebb szennyező anyag keletkezik az
égés során, illetve az égés során keletkezett szén-dioxid a bioetanol növényi
eredete miatt nem növeli a globális szén-dioxid szintet.
Térjünk
vissza egy kicsit a gombákhoz! Nagyon sokszor nem elég az általuk létrehozott
15-18%-os töménység. A gyógyászatban például 70%-os alkoholra van szükség
ahhoz, hogy az etanolt fertőtlenítőszerként tudják használni. Szerintem
nem kell sokat taglaljam, hogy miért van ennek a témának hatalmas
létjogosultsága napjainkban. Töményebb alkoholt úgy tudunk előállítani, hogy az
adott térfogatú vizes oldatból megpróbáljuk a vizet úgy eltávolítani az
etil-alkohol mellől, hogy ő maga az oldatban maradjon. Ezt leginkább a két
anyag forráspontjának különbsége teszi lehetővé és az ezen alapuló művelet az,
amit desztillálásnak hívunk. Nagyon misztikusnak tűnhet ez a szó, de nagypapa
is ezt csinálja, amikor a szorgosan gyűjtögetett és megerjesztett
szilvacefréből pálinkát készít. Érdekes
lehet, hogy desztillálással legfeljebb 96%-os etanolt lehet előállítani (azt
azért már nem ajánlatos meginni…). Ennek oka, hogy a vízzel a folyamat végén
egy olyan elegyet képez (azeotróp a vájtfülűek kedvéért), amit már hiába
melegítünk tovább, vagy alkalmazunk magasabb hőmérsékletet, nem lehet
szétválasztani. A 96%-os alkoholt tiszta szesznek hívjuk. Előállítható ugyan
100%-os töménységű alkohol is (például a korábbi ábra reakcióegyenletének
megfelelően), de azt csak különböző víztelenítési eljárások segítségével, nem
pedig tisztán forralással (desztillációval).
Érdekességként
még megemlíteném nektek, hogy azt az alkoholt, amit ipari célokra használnak
(például más vegyületek kiindulási anyagaként), azt denaturálják
(élvezhetetlenné teszik). Olyan anyagokat tesznek hozzá (benzol, benzin,
piridin), amelyek ízük és illatuk folytán emberi fogyasztásra alkalmatlanná
teszik anyagunkat, de további felhasználását nem befolyásolják. Az
etil-alkoholból így készül a denaturált szesz is, amit a borszeszégőbe is
teszünk.
És
végül, de nem utolsó sorban egy-két mondatot szánjunk az etil-alkohol élvezeti
cikként történő felhasználásának is. Az előállított etanol legnagyobb
részét szeszes italok (borok, sörök, pálinka …) formájában hozzák forgalomba a
18 életévüket betöltő személyek részére. Következő bejegyzésben még más
felhasználási módokról is értekezni fogunk, érdemes lesz azt is elolvasnotok
majd.
Remélem
sikerült bemutatnom nektek, hogy mennyire sokszínű anyagról beszélünk, és ezek
után, ha meghalljátok az alkohol szót, akkor tudni fogjátok, hogy nagyon
sokféle molekulát jelölhet ez a kifejezés.
Üdvözlettel:
Péter
Bartusz Péter
Biológia
– kémia osztatlan tanári szakos hallgató
Bartusz Péter bemutatkozása:
Bartusz
Péter V. évfolyamos biológia-kémia tanár szakos hallgató, aki az egyetemi
feladatai mellett a toxikus- és jótékony mennyiségű szelén hatásait vizsgálja
indiai mustár csíranövényekben az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszékén. Számára
nagyon fontos a különböző természettudományok ismereteinek együttes
felhasználása egy adott probléma megoldása során, így esett választása erre a
kutatási témára. Szabadidejében szívesen túrázik, jár színházba, olvas
verseket.
Bartusz Péter
Biológia – kémia osztatlan tanári szakos hallgató